Custom Search

petak, 12. listopada 2012.

Čišćenje gramofonskih ploča

Mnogi od nas su skupili kolekciju gramofonskih ploča koja skuplja prašinu. Ako želimo očuvat našu kolekciju a posebno ako želimo povremeno uživat u zvuku gramofona moramo naše vinil ploče održavati čistima.
Zasigurno se na njima tijekom godina skupilo mnogo tvrdokorne prljavštine.

Gramofonske ploče možemo čistiti na više načina:

1. Antistatične četke za čišćenje gramofonskih ploča Mogu površinski očistiti ali ne mogu očistiti staru zapečenu prljavštinu.

2. Druga metoda je pranje gramofonskih ploča ova metoda može poslužiti kod manje zaprljanih ploča ali nije poželjno često ju koristiti. Na netu možete naći omjere destilirane vode i drugih dodataka za čišćenej. Čistiti vrlo pažljivo i uvijek probati na nekoj staroj nevažnoj ploči. U ovu metodu spadaju i uređaji za pranje koji su u principu kontejneri za tekućinu sa četkicama kao što su Spin Clean ili Disco Antistat. Iako se po nekim recemzijama radi o vrlo dobrim uređajima i tekućini za čišćenje u početku upotrebe budite pažljivi.

3. Metoda čišćenja sa ljepilom za drvo. Prema mnogima ovom metodom se postižu odlični rezultati čišćenja gramofonskih ploča. Na youtube možete pogledati dosta video klipocva na ovu temu.

4. Korištenje uređaja za čišćenje gramofonskih ploča Ovo je vjerojatno najbolja metoda čišćenja ali je ujedno i najskuplja jer se rabljeni strojevi kreću se od 500 dolara naviše.
Među najpoznatijim su:
  1. Keith Monks
  2. VIP
  3. Okki Nokki
  4. Nitty Gritty
Uređaji za čišćenje gramofonskih ploča (Vinyl record cleaning machine) koje koriste vakum za čišćenje daju najbolje rezultate. Ovdje moramo razlikovati čišćenje prašnine i tvrdokorne prljavštine od ogrebotina po ploči. Ovim metodama ne riješavamo ogrebotine po ploči.

Moja preporuka je nakon čišćenja gramofonskih ploča zamjenite najlonski omot u kojem držite ploču sa novim.

1 komentar:

  1. Dobre stare gramofonske ploče. Tko ima kolekciju neka je primjereno očisti kako bi je sačuvao za buduće naraštaje. A možda i podigao vrijednost u budućnosti.

    OdgovoriIzbriši